Achilles

Zoals Odysseus hoofdpersoon was van de Odyssee, zo was Achilles hoofdpersoon van de Illias. Dan raad je het natuurlijk al: Achilles heeft veel te maken met de Trojaanse oorlog. Iedereen kent die ene pees die van je kuiten naar de hiel gaat: de achillespees. Waar die toch vandaan komt... Achilles was inderdaad de belangrijkste held in de Trojaanse oorlog. Homerus beschrijft de held als de schoonste, de dapperste, sterkste en verhevenste van alle helden.

 

Geboorte/jeugd

Achilles was een zoon van Peleus en zeenimf Thetis. Ergens had hij een goddelijke achtergrond, hij was dus familie van Zeus. Meteen na de geboorte van Achilles nam moeder Thetis hem mee naar de Styx. De Styx was de rivier van de dood. Thetis pakte haar kind vast bij zijn hiel en dompelde hem helemaal onder. Zo werd Achilles (bijna) onsterfelijk. Vader Peleus was koning van de Myrmidonen. Hij wilde graag dat Achilles goed werd opgeleid (tot held). Daarom werd de centaur Chiron geroepen, om Achilles onder andere de heelkunde te leren. Toen Achilles 9 jaar oud was, voorspelde een ziener hem, Calchas genaamd, dat Troje niet zou kunnen worden ingenomen zonder hulp van Achilles. Odysseus zou hem komen halen. Moeder Thetis, o zo gesteld op haar nog zo jonge zoontje, verkleedde Achilles als meisje en verstopte hem op het eiland Scyros. Iemand anders had dan ook voorspelt dat Achilles' leven kort zou zijn en wel in de Trojaanse oorlog zou omkomen. Achilles daar als meisje dus op eiland Scyros. Maar dat zou niet voor lang zijn. Odysseus, onze listige Odysseus, gaf vele geschenken aan de meisjes, zoals sierraden. Daartussen lag ook een zwaard. Odysseus liet een krijgssignaal horen met een hoorn. Achilles dacht meteen aan gevaar en pakte het zwaard en nam een gevechtshouding aan. Zo had hij zichzelf verraden. ...Achilles werd meegenomen naar Troje...

 

Hoe Achilles de dood vond in de oorlog...

Na een conflict met, eigenlijk een bondgenoot, Agamemnon, om een paar beeldschone vrouwen, wilde Achilles niets meer met de Trojaanse oolog te maken hebben. Patroclus, een vriend van Achilles, deed ook mee aan de oorlog. Maar zij verloren veel mannen en zouden niet kunnen winnen zonder Achilles. Maar Achilles wou niet luisteren. Patroclus was radeloos, totdat hij bedacht dat hij dan zelf maar de wapenuitrusting van Achilles moest aantrekken. Deze wapenuitrusting was gemaakt door Hephaistos en was zo angstaanjagend, dat de Trojanen zich terugtrokken. Zij dachten dat Achilles weer meedeed aan de oorlog. Patroclus won zelfs een aantal veldslagen.

Terwijl de meeste goden aan de kant stonden van de Grieken, stond Apollo aan de kant van de Trojanen. Hij vertelde legeraanvoerder Hector dat het niet Achilles, maar Patroclus was. Hector had zo de moed gekregen om terug te vechten en uiteindelijk verloor Achilles zijn beste vriend Patroclus. Toen Achilles het verdrietige nieuws hoorde, was hij zo van streek dat hij een kreet uitslaakte. Hij vergat alles, zelfs dat zijn lot was te sterven in deze oorlog, en wilde wraak op de Trojanen. Na heel wat veldslagen en gevechten van Achilles ontmoette Achilles Hector bij de westelijke poort van Troje. Bij dit gevecht legde Zeus de levenslopen van de helden op een soort weegschaal. Helaas voor Hector ging zijn lot richting de onderwereld. Dat betekende dus dat Achilles deze strijd won en dat Hector stierf. Achilles stopte niet, hij ging door met oorlog voeren. Het begon er op te lijken dat de Grieken zouden gaan winnen. Apollo kon daar natuurlijk niet tegen en vertelde daarom aan Paris over de zwakke plek van Achilles: de hiel, de enige plek die niet in de Styx was geweest en dus sterfelijk was. Paris schoot een dodelijke pijl in de hiel van Archilles, het noodlot voltrok zich: Achilles stierf tijdens de Trojaanse oorlog.

Welke Illias-held missen we? Alleen Hector.
Welke Illias-held missen we? Alleen Hector.