Medusa

De mythe van Medusa, de vrouw met de slangenharen

Medusa, de vrouw met de slangenharen
Medusa, de vrouw met de slangenharen

Medusa was een Gorgon, een van de drie monsterlijke dochters van de zeegoden Phorcys en Ceto. Ze was vroeger heel mooi, maar werd daardoor ook heel arrogant. Ze maakte Pallas Athene woedend door de liefde te bedrijven met Poseidon (hij was in de vorm van een paard of vogel) in de heilige tempel van Athene. Pallas Athene was zo boos dat ze Medusa veranderde in een monster met slangenharen. Vanaf die tijd was het enige wat Medusa kon doen mensen veranderen in steen door ze aan te kijken.

 

Perseus werd door de koning Polydectes op een onmogelijke missie gestuurd, hij moest de koning het hoofd brengen van Medusa. Hij werd gelukkig wel geholpen: hij kreeg vliegende schoenen van de nimfen, een kap die hem onzichtbaar maakt en een reistas waar alles in kan, maar toch heel klein blijft. Hermes gaf hem een kromzwaard die door alles heengaat en Pallas Athene gaf hem een spiegelglad schild. Met die spullen ging hij op weg.

Na een tijd zag hij dat er heel veel versteende mensen overal staan en begreep hij dat hij in de buurt kwam. Hij trok zijn vliegende schoenen aan en zijn onzichtbaarheidskap en volgde het pad van versteende mensen. Hij tilde zijn schild op zodat hij Medusa niet aan hoefde te kijken. Hij liep door en na een tijdje zag hij haar staan, afzichtelijk met slangenharen. Gelukkig kon zij hem niet zien door de onzichtbaarheidskap. hij zuchtte even diep en hakte toen met al zijn kracht haar hoofd eraf. Uit haar dode lichaam ontstond de reus Chrysaor en het (door poseidon verwekte) gevleugelde paard Pegasus. Haar zussen begonnen te krijsen en wilden achter de moordenaar aan gaan, maar ze konden hem niet zien. hij stopte snel medusa's hoofd in de kleine, magische reistas en ging op weg terug naar Seriphus. hij versteenden zijn vijanden onderweg. Hij versteende ook Polydectes, die zijn moeder gevangen hield. Ten slotte gaf hij Medusa's hoofd aan Athene, als dank. Zij droeg het vanaf dat moment altijd op haar Aegis (borstschild) om haar vijanden te verstenen.

De haren van Medusa zijn slangen
De haren van Medusa zijn slangen